6 bra museum för barn i Stockholm

Jag får ofta frågan vilket museum som är bäst i Stockholm för barn (och vuxna). Här kommer 6 utav mina favoriter.

1. Skansen

Skansen är inte som många tror en djurpark utan Skansen är ett friluftsmuseum (världens äldsta!). Skansen byggdes för att visa hur Sverige såg ut från Skåne till Norrland när det gäller hus, växter och djur. Byggnader från hela Sverige har forslat hit och du kan besöka järnhandeln, konsumbutik, bageri, glasblåsare, mekanisk verkstad, apotek, skola och massor mer! Detta är en guldgruva om du tar dig tid till att titta runt och kanske till och med hoppa över djuren. 

Vi åker inte till Skansen för djuren utan för hela upplevelsen, att gå in i de små stugorna, höra sagor vid en öppen eld, smaka varmt tunnbröd, sitta i gammal skolbänk - det är magiskt. (Dessutom är ytan så väldigt stor att det aldrig känns trångt.) Sedan är lill-skansen, djurparken, ponnyridning, karuseller och Allsången en bonus! Ligger ute på Djurgården och passar barn i alla åldrar.

2. Naturhistoriska riksmuseet

Naturhistoriska museet vid Universitetet passar barn i alla åldrar samt vuxna. Stor dinosaurieutställning, pysselverkstad, natur i Sverige och livet i vattnet. Här hittar du också Cosmonova, en IMAX bio med planetarium. Museet har en helt ok restaurang och du kan lätt vara här en hel dag med lite större barn.

3. Postmuseet

Postmuseet är ett mindre museum i Gamla Stan och en diamant för lite mindre barn. Prova på att dela ut post, köra postbil, klä ut dig i gamla postkläder och pyssla ihop brev och vykort. Som en extra bonus har de en kanonbra restaurang.

4. Abba museet

Du behöver inte älska Abba museet för att göra ett besök här. Här kan du prova Abbas scenkläder, sjunga karaoke till schlagers, mixa musik, lära känna instrument och en massa annat skoj. Kanske passar det lite äldre barn bäst såklart med mycket interaktion.

abbamuseum.jpg

5. Tekniska museet

Tekniska museet är stort och här kan ni lätt vara en heldag med både små och stora barn. Detta är verkligen ett prova på museum med lekyta, megamind, robotar, uppfinningar, innovationer, en gammal gruva, telefoner från förr till nu, elbilar att prova, testa din muskelkraft och alla barn älskar det. De har en helt ok restaurang, de lånar ut vagnar/bärsele och kom gärna direkt vid öppning eller nära stängning för detta museum är väldigt populärt! Bonus är att det också ligger granne med polismuseet.

tekniskamuset.jpg

6. Scenkonstmuseet

Scenkonstmuseet ligger på Sibyllegatan och har fri entré för barn, restaurang och matsäcksrum. Här kliver du rakt in i teaterns och dansens värld. Barnen kan dansa fram musik, gå i ljudskogen, klä ut sig, skapa musik, spela dockteater och mycket mer.

scenmuseum.jpg