London med en 4-åring

Att åka med ett litet barn till London, fungerar det?

Alldeles ypperligt skulle jag säga om du lägger ditt gamla London åt sidan. London för mig brukar vara långa shoppingtimmar, eftermiddagar på uteserveringar kring Notting Hill, flanera på loppmarknader, dricka Pimms på eftermiddagen, insupa atmosfären på Selfridges, promenera längs vattnet en halv dag, besöka matmarknader, boka bord på heta restauranger och ja ni vet - rubbet man gör i en storstad. Det mesta av detta kunde jag nu glömma eftersom ett barn som precis fyllt 4 år varken vill kolla på kläder, gå med sina små ben på timslånga promenader och har för mycket myror i benen för att slöhänga på härliga cafeer. London blev nu något annat - men något annorlunda bra. 

Vi gjorde saker som Aramis gillade, han gick ändå väldigt mycket och var en hjälte som knappt gnällde alls. När han började släpa benen efter sig hoppade vi på en buss och det var inte så noga var den gick - det var bara spännande att sitta i en dubbelbuss. Vissa dagar var han så trött framåt eftermiddagen att vi hoppade på buss 88 eller 23 som i stort sett går genom hela London och tar över en timme från ena sidan till den andra, då somnade han på en minut och fick en middagsvila på över 60 minuter - för att orka gå ännu mer. Varje dag köpte vi varsitt one day travel card (barn åker gratis) som gjorde att vi kunde åka hur mycket buss och tunnelbana vi ville - värt varenda krona. 

London är tacksamt för det finns alltid något att titta på; gatukonstnärer, skateboardåkare, musiker, ridande poliser etc För en 4-åring är allt intressant; från en tjej med blått hår, till tv-skärmar på Piccadilly Circus till änder i Hyde Park.

Vi valde bort museer då det var sommar och fint väder samt att han kändes för liten för de flesta och istället hängde vi i parker (Hyde Park och Hampstead Heath), längs med vattnet vid London Eye, i Covent Garden, på matmarknad vid London Bridge, i Camden och såklart på jätteleksaksaffären Hamleys. 

Mat finns i varje hörn och till lunch körde vi oftast picknick med falafel, små lådor från Marks and Spencer, fruktsallad eller mat från marknader. Till middag blev det barnvänliga restauranger utan bordsbokning, inga extrema priser och mer barnvänliga mat - ni vet lyxiga hamburgare på Gourmet Burger, Pizza Express där man kan få (förutom pizza) god sallad och pasta och Giraffe som har bra, hälsosam mat med barnmeny och kritor.

Och jo den där shopping hann jag med ändå. Butikerna på Oxford street har öppet till 22 och Aramis somande som en stock vid 20.00 - så Micke var snäll och stannade på hotellet medans jag kunde jaga runt efter höstens mode. Och Pimms fick jag också njuta av men till lunch. Och matmarknad var en hit även för en 4-åring vill jag lova - speciellt när du får provsmaka hur mycket som helst. Och de där cafébesöken fick istället bli take away kaffe på bussen. Och alla var nöjda.

Och det finns massor mer att upptäcka. Så om kanske 5 år gör vi denna resa igen, när Aramis hört om Big Ben, när han förstår mer engelska och London kan bli en levande historielektion.Så låt er inte avskräckas av storstäder, välj bort barnklubbar (eller välj till en resa utan) - de klarar mer än vad vi tror dessa underbara små barn.

Kolla in min London-kategori för att få mer tips och ideér i denna härliga stad. Här hittar du tips till London och här hittar du bra hotell.