Att resa med mindre barn - mina 5 bästa tips

Jag tycker ju egentligen att det här med att resa med barn inte är så krångligt. Och ja jag är medveten om att jag har bara ett barn (i två månader till) och det kan säkert inte jämföras med att ha fem barn med sig på resande fot. Men det gäller ju att inte krångla till det heller. Och nej, du behöver inte åka till en barn-resort bara för att du har barn, men jag kan förstå fördelarna också.

Här kommer mina 5 bästa tips inför en resa med små barn

  • Är det en längre flygresa, över 6 timmar, välj kvälls/nattflyg. Det är så värt de extra pengarna och ni slipper övertrötta barn, svettiga föräldrar och att vanka fram och tillbaka i mittgången med barn som inte vill sova mitt på dagen. Nattflyg går oftast runt 22-23, det serveras mat direkt och sedan släcks planet ner. Det betyder att det blir naturligt för alla att sova. Åker du med en bebis, boka en sovkorg, annars ta med en filt – det är inte säkert att det finns på flyget. Bunkra med nappar till de barn som använder det och ha en flaska välling/ersättning redo för det brukar också hjälpa sömnen och vara bra om de vaknar upp mitt i flygningen. Ammar du är det guld! Reser du dagtid så hyllar jag nya böcker, små paket att öppna under resans gång, russin, pysselbok och Ipad med nya spel och filmer.
  • Skippa en resväska full med barnmat och blöjor. Det finns mat på plats och är du rädd för bakterier, kryddor och annat så går det alltid att beställa in ris, färsk frukt, vatten, bröd och yoghurt. Åker du på en all-inclusive resa så finns det alltid något från buffen att äta och det behöver inte vara den (oftast) trista barnbuffén som består av pommes, fiskpinnar, korv och glass Ett paket välling (eller ersättning) är däremot lätt att ta med och jag har uppskattat det när Aramis var mindre. Han drack det innan sängdags och det var också bra om det var varmt ute och han inte åt så mycket. Det finns inte välling utomlands och ersättningen är oftast full av socker. Blöjor kan du ta med om det är för en kortare resa men är det längre än en vecka råder jag alla att köpa det på plats istället för att ta med en extra väska. Ett alternativt att fylla barnvagnen med blöjor innan du packar in den till flygresan.
  • Ska du åka till mindre öar i Asien - lämna barnvagnen hemma och ta med bärsele. De flesta mindre öar består oftast av sand och mer sand. Det finns inte asfalterade vägar, du åker små båtar mellan öarna och barn som sover på dagen kan lika gärna sova på en solsäng under ett parasoll eller ännu hellre inomhus i ac miljö. Och släpa inte med bilbarnstol.
  • Jag packar alltid för mycket kläder men försöker bli bättre på detta. Man får tänka att dagtid använder barn nästan enbart barnkläder och kläder som endast används ett par timmar på kvällen kan användas igen. Och det går alltid att tvätta i handfatet.
  • Boka gärna boenden med två rum. På så sätt kan barnen sova tidigare och ni vuxna behöver inte smyga omkring utan kan umgås i vardagsrummet eller på balkong/terrass. Se till att rummet inte ligger granne med scenen/minidisco om du åker till ett familjeställe då det sällan blir tyst där innan 24:00. Vi har kommit ned i kostnad många gånger genom att låta Aramis sova i samma säng som oss, annars kan hotell det där med att ta ut kostnad för extrasäng.
  • Bonustips

Uppvärmd pool kan vara bra om du åker inom Europa på vår/höst.

Solskydd över barnpool är ett plus.

Inte för långt till stranden om man har barn som gillar sandlek och vuxna som gillar bris. Och inte heller för långt till någon form av centrum där du kan handla basvaror och äta om du tröttnar på hotellets utbud.

Kolla transfertid till hotellet, det är inte roligt att efter en sex timmars lång flygresa behöva sitta två timmar i buss.

Åker ni båt eller bil - ha vatten, våtservetter, något salt samt en påse för eventuellt kräk i handväska.