Älva, 5 månader

Igår blev vår lilla Älva 5 månader och vi har varit på BVC för vaccinering nummer två. Vid 5 månader väger hon 6,4 kg och 62 cm lång vilket betyder att hon följer sina kurvor. Hon blev riktigt dålig av vaccinet denna gång, grät mest hela kvällen, fick hög feber och hade skrikfest mer än en timme i natt men efter lite alvedon lyckades i skrapa ihop lite sömn trots allt.

Hur är livet annats då hos vår bebis?

Sömn: Illa. Hon ammas till sömn runt 20:30 och sover till 06:30 med 3-6 uppvak per natt, till 90% ska det då ammas. Dagtid kommer hon inte till ro alls om hon inte får ammas till vila och fortsätta sova på mig. Hon somnar oftast i vagnen när vi är ute och går men sover aldrig mer än 20-30 minuter där samma sak gäller för bärsele. Vaknar oftast glad men med minus på sömnkontot blir det alltid övertrötthet på kvällen. Oftast måste jag vara i närheten för sömn och detta måste brytas snarast, jag vet bara inte hur.

Mat: Helammas förutom en flaska ersättning då och då om jag är på vift. Hon har fått smaka lite smoothie, banan och palsternacka men jag vill vänta med mat - mest med tanke på hennes mage. Mjölkallergin håller i sig, jag bävar för när vi ska testa igen och idag ska vi tillbaka till allergiläkaren. Kanske testar vi mjölkfri gröt inom kort. Inte en tand i sikte; tror Aramis hade både en och två vid samma tid.

Motorik: Rullar inte runt. Har någon gång råkat rulla från mage till rygg men inte mer än så. Greppar saker med båda händerna, vill tugga på allt och hatar att ligga ned, sitta är ok ibland men annars är det bara stå som gäller. Vi bär en del här hemma om en säger så. Och temperament finns det gott om. Gillar inte riktigt att ligga i vagnen längre så efter jul byter vi nog till sittdel.

Gillar: Att sjunga, närhet, vara där det är mycket folk, titta på Aramis, sina bitleksaker, skötbordet och låta som en katt.

Och som vi älskar det här lilla knyttet.

(Detta är mest anteckningar för eget bruk, förstår att det är galet trist att läsa om du inte har barn eller bebis hemma.)