Att sluta med mjölkprotein vid amning


Efter två veckor av intensivt skrikande hos bebisen nattetid på grund av magont har jag nu på inrådan av BVC slutat med mjölkprodukter. Alltså inte laktos utan mjölkprotein. Första dagen fick jag panik och tänkte att jag kan endast äta ägg till frukost. Men när jag sedan tänkt ett varv till och konsulterat Johanna som är expert på detta kom jag fram till att ja; jag kan inte trycka ostsmörgåsar med bregott längre (vilket kanske är bra?!) men annars kan jag äta det mesta. Mjölk till gröten är bytt mot havremjölk, mjölk i kaffet är bytt mot sojamjölk, vaniljsås och creme fraiche är numera havrebaserat och smörgås äts utan ost och bregott men med skinka, avocado, ägg eller andra grönsaker. Och sen allt det andra ammande barn kan reagera på som kål, bönor, jordgubbar, lök, vitlök och stark mat.

Det som fick mig och BVC att tro att det är komjölk Älva reagerar på är att hon ammar massor på kvällen samt får en flaska NAN ersätttning. Runt midnatt börjar hon knorra, blir högröd i ansiktet, spänner hela kroppen, vaknar varje timme med skrik, magen är stenhård och det enda som lugnar är att amma. Så nu testar jag detta, ersättningen är bytt mot hutlös dyr mjölkfri ersättning från Apoteket och alla yoghurt/fil luncher är ett minne blott. För att inte tala om choklad. På fredag ska jag till BVC för koll och även se om detta med mjölk gett något resultat - håll tummarna!

Men så stor uppoffringen är det inte och inte vidare svårt heller nu när jag tänker till. Men mjölk trycks ner i de mest märkliga saker har jag upptäckt; som korv, leverpastej, chips, flingor, kryddmixer och skorpor.

Jag hoppas Johanna har rätt som utlovar att jag kommer må mycket bättre och få en fantastisk hy!