Transport - septemberutmaningen #2

Tågresa mellan München och Venedig

När jag reser är tåg utan tvekan den transport jag gillar bäst. Flyg i all ära men ska jag välja ett transportmedel blir det tåg, både med och utan barn (om man bortser från business class med Emirates som är i en klass för sig).

Det finns två sträckor med tåg som jag minns speciellt mycket. Det är Bangkok till Chiang Mai och München till Venedig. Landskapet är dramatiskt, det går inte att slita sig från fönstret då man kan missa något och det är som att färdas genom en tavla. Mellan Bangkok och Chiang Mai tar det 10-12 timmar och många väljer att åka nattåg vilket jag tycker är synd för du missar då helt hur det thailändska landskapet förändras mil efter mil.

Sedan vinner ju tåg också när det kommer till restaurangvagn (speciellt där de dukar upp med vita dukar) och rörelsefrihet. Alla ni som åkt bil med en bebis som sitter fast i bilbarnstol och blir hungrig mitt på en motorväg vet vad jag pratar om. Det där avgrundsvrålet som gör att det börjar forsa svett längs med din rygg och det enda du vill göra är att dra loss ungen och amma eller ge hen en flaska. Funkar på tåg, not so much i bil.

Och när vi ändå pratar fördelar måste jag ju nämna att tåg är bäst ur miljösynpunkt och även prismässigt om du bokar i tid. Det enda som drar ned tågets förträffligheter är väl SJ:s signalfel, neddragna elledningar och annat som gör att tågen i Sverige inte ofta passar den där utsatta tiden.Men annars tåg for the win!