Vad du inte får missa i Vietnam

Jag har varit i Vietnam två gånger, en gång före barn med Micke och så nu med barn. Första gången vi var där var vi i Hanoi och runt omkring, denna gång valde vi Hoi An och Da nang men Vietnam har så enormt mycket att ge. Jag har en hel lista på saker jag vill göra när jag reser tillbaka - en del saker kommer att få vänta till jag reser med större barn men här kommer inspiration till er som ska göra Vietnam och inte vill missa något.

Jag i Hanoi

Tips till Hanoi

Jag gillar verkligen Hanoi. En härligt myllrig stad med massor att göra. Spana in den fina röda bron, drick färsköl, besök Dong Xuán-­marknaden, pagodor, Hoan Kiem-sjön, gamla stan, museer och njut av fantastisk mat men se upp - det äts väldigt mycket hund.

Läs om Min resa till Hanoi

Hoi An februari 2016

Vad gör man i Hoi An

Hoi An är en utav de finaste städerna i hela Asien. Men 75 000 invånare är den inte stor men har så mycket att ge. Stora delar av staden ser exakt ut som den gjorde för 200 år sedan, många gamla kvarter är bevarade och Hoi An finns med på Unescos världsarvslista. Gå runt i gamla stan, häng på stranden, gå matlagningskurs, rid vattenbuffel, besök risfält och cykla precis överallt.

Läs mina Hoi An tips här.

Flyg till Da nang och ta taxi de sista 3 milen eller ta tåg från Hanoi. 

 Sa pa. Bild lånad från Sapavillage.com

Besök Sa Pa i Vietnam

Det blir inte mer magiskt än så här. Sa pa ligger i nordvästra Vietnam och kan bli riktigt kallt på vintern, i år fick de till och med snö. Det ligger i en dal 1600 meter över havet och vegetationen är fantastisk för trekking och naturupplevelser. Lättast är att åka nattåg från Hanoi till Lao Cai (ca 8 timmars färd) och sedan buss de sista 4 milen.

Halong Bay - bild lånad från clasytravelvietnam.com

Besök Halong Bay i Vietnam

Jag var här på snabbvisit när jag var i Hanoi men skulle gärna åka tillbaka och upptäcka mer. Halong Bay består av fler än 3000 öar som bildar ett landskap och är ett naturreservat. Det tar ett par timmar med buss från Hanoi och att åka båt bland kalkstensklipporna på det turkosblå vattnet måste upplevas. Halong Bay kan precis som Sa pa och Hanoi vara kallt mellan december och mars.

Bild lånad av cuchitunnelstours.com

Cu chi tunnlar i Vietnam

Underjordiska tunnlar utanför Ho Chi Minh. Dessa tunnlar användes under Vietnamkriget av FNL som gömställen, logi för de stridande och sjukstugor. Idag är de turistanpassade och även om jag har lite klaustrofobi så tror jag detta är en mäktig upplevelse. 

Mekong deltat - bild lånad från vietnamholidayarchitects.net

Mekong deltat, Vietnam

Söder om Ho Chi Minh breder mekong deltat ut sig. Det består av flera floder och tittar man på bilder ser det ut som att färdas i en saga. Det finns gott om krokodiler på sina ställen. Mekong River rinner genom Kina, Burma, Laos, Thailand, vidare genom Kambodja och till sist rinner den genom Vietnam innan den mynnar ut i Mekong Deltat i sydkenesiska sjön.

Åk tåg från Ho Chi Minh till Hanoi

En tågresa på över 30 timmar som går genom hela Vietnam. Vilken upplevelse. Vilket landskap!

Missa inte Dalat i Vietnam

Staden Dalat är en bergsby som ska se ut som de franska alperna, fast mitt i Vietnam. Gröna kullar, höga bergstoppar, serpentinvägar, blommor och barrskog. Dalat har en flygplats annars är det buss på 6-7 timmar från Ho Chi Minh som gäller och förbered dig på en skumpig resa.

Mui Ne Sand dunes - bild lånad från sinhcafetravel.com

Sand dunes, Mui Ne

Ett par timmar från Ho Chi Minh kan du hitta Mui Ne. Förutom härliga stränder finns där ett ökenlandskap med både vita och röda sanddyner. Jag älskar öken!

Phu Quoc, bild lånad från phuquocbackpackers.com

Besök Phu Quoc, Vietnam

Phu Quoc är Vietnams största ö och ligger i södra delen av landet, nära gränsen till Kambodja. Det är här de riktiga paradisstränderna finns. Det finns en flygplats på ön så du kan flyga hit från både Hanoi och Ho Chi Minh.